Ο Λαβύρινθος του Μινώταυρου

Κώστας Ταβουλτσίδης

 

Πέρα από κάθε αμφιβολία υπάρχει ένα βουνό ύψους τριών χιλιάδων εφτακοσίων σαράντα έξι μέτρων , στην κορυφή του βρίσκεται ένα οροπέδιο , εκεί αναβλύζει ο χρόνος και επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που άρχισε να αναβλύζει το οροπέδιο έχει ήδη γεμίσει μέχρι επάνω και αυτή τη στιγμή είναι μια λίμνη , στο κέντρο της βρίσκεται το σπειροειδές μεσαιωνικό κάστρο , από τις άκρες ο χρόνος χύνεται και πέφτει από το βουνό σχηματίζοντας ωραίους καταρράκτες , στην κορυφή το τοπίο είναι πάντα ομιχλώδες , στους πρόποδες γενναίοι ιππότες όλοι μέρα ψάχνουν. Tο πως μπορείς να ανέβεις μέχρι εκεί πάνω είναι ένα μυστήριο.

Λεει λοιπόν ο μύθος , λεω και εγώ σε σας γιατί δεν έχω κανένα απολύτως λόγω να αμφιβάλλω , πως στο σπειροειδές αυτό κάστρο φτιάχνονται τα παραμύθια μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι . Mια νύχτα , ο μικρός θεός , που παλαιότερα οι έλληνες τον είπανε Πάνα , γλίστρησε μέχρι την κουζίνα και έχυσε το καζάνι στην λίμνη , από τότε τα παραμύθια πλέουνε μέσα εκεί και σιγά σιγά πέφτουνε από τους καταρράκτες . ‘Oσα από αυτά τύχη να τα βρουν οι ιππότες έχει καλώς τα λένε το βράδυ στους χωρικούς και αυτοί τα διηγούνται στα παιδιά τους , όσα πάλι χάνονται γίνονται θρύλοι , οι θρύλοι των αιώνων.

Ένας τέτοιος θρύλος είναι και ο Μινώταυρος. Ζει όπως είναι γνωστό στον λαβύρινθο. Σηκώνεται νωρίς το πρωί , στήνει παγίδες , ετοιμάζει μυστικές διόδους , καταστρώνει σχέδια , υπολογίζει με ακρίβεια την κάθε πιθανή του κίνηση , περιμένει τον Θησέα. Μερικές μέρες που βαριέται επισκέπτεται το μυαλό του. Το μυαλό του το έχει τοποθετήσει σε ένα ερημικό τοπίο. Είναι ένας πύργος του δεκάτου τετάρτου αιώνα αποτελείται δε από εκατοντάδες δωμάτια που επικοινωνούνε μεταξύ τους με δαιδαλώδεις σκαλοπάτια και φωτίζεται από πυρσούς. Αρχέγονα τέρατα και μυθικά ακούγονται από τα βάθη να ουρλιάζουν μα αυτός ανεβαίνει τα σκαλοπάτια , κοιτάζει , μελετάει , μετράει σκεπτικός. Τόσα χρόνια να περιμένει έμαθε , την γεωμετρία των διαδρόμων , τον τρόπο που μεταβάλει ο χρόνος τις καμπύλες του , την φριχτή ιστορία της καταγωγής του.

Μέσα στα σπλάχνα του ο μύθος πάλλεται και αναδιπλώνεται , μέσα στον μύθο ο Μινώταυρος ζει και υπάρχει

www.elogos.gr