ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

(ποιήματα ιστορίας)

εκδόσεις Ερμής

 

Η γνωστή καθηγήτρια Ιστορίας κ.Ελένη Αρβελερ πρωτοτύπησε το 1998 εκδίδοντας ένα βιβλίο με, όπως η ίδια τα χαρακτήρισε, "ποιήματα ιστορίας".

Πρόκειται για μια προσπάθεια να αποδοθούν οι κορυφαίες ιστορικές στιγμές του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Αυτό γίνεται μέσα από ολιγόλογα ποιήματα, γραμμένα σε ομοιοκατάληκτο στίχο, που είναι όμως αρκετά ελεύθερα ως προς τη μετρική τους.

Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει, κυρίως για την αμεσότητα του στίχου και την αίσθηση της διαχρονικής συνέχειας του Έθνους μας.Μέσα από ζωντανές και σύγχρονες εικόνες, έχουμε την αίσθηση ότι καταλύεται η γραμμική ροή του χρόνου και συνυπάρχουν το παρελθόν και το παρόν. Αυτό φαίνεται σε στίχους όπως: " Συνταξιούχοι πια οι Μαραθωνομάχοι/ παίζουν τάβλι σε καφενεία της Ραφήνας..."

Με ύφος που άλλοτε θυμίζει Καβάφη (στα "Ιστορικά" του) και άλλοτε Σεφέρη (στον οποίο αφιερώνεται το προλογικό και το επιλογικό ποιήμα), η κ.Ε.Αρβελερ κατορθώνει να συνθέσει μια πολύ καλή συλλογή.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να διαβαστεί απ'όλους τους Έλληνες και κυρίως τους νέους, για να κατανοήσουν τί σημαίνει Ιστορική μνήμη, χωρίς εμπάθεια και να προσεγγίσουν μερικά από τα μεγαλύτερα γεγονότα που σφράγγισαν την πορεία του Ελληνισμού.

Μερικά από τα γεγονότα που αναφέρονται είναι: Ο Τρωϊκός Πόλεμος, η Μάχη των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας, η εμφάνιση του Χριστιανισμού και η πρωτοχριστιανική Ρώμη, ο θάνατος του Ιουλιανού του Παραβάτη, η Στάση του Νίκα, οι Σταυροφορίες και η Άλωση της Πόλης από Φράγκους και Τούρκους, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Κατοχή και ο Εμφύλιος, το Κυπριακό και η κατάσταση στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το μόνο που σημειώνουμε είναι ότι, ενώ επιμένει ιδιαίτερα στα γεγονότα του Βυζαντίου (ως εξειδικευμένη Βυζαντινολόγος), προσπερνά σχεδόν χωρίς αναφορές τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, της σύστασης του νέου Ελληνικού κράτους, των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής Καταστροφής.Αυτό δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης της κυρίας Αρβελερ, η οποία, ως ιστορικός, αποφεύγει να σχολιάσει τα γεγονότα που δεν γνωρίζει σε όλο τους το ιστορικό βάθος.

 

Κλείνοντας αυτή την παρουσίαση, παραθέτουμε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

 

"...Καμμιά ψυχή στον κόσμο δεν πρέπει να σηκώνει,

τόσους αιώνες, τόση αίγλη, τόσα ονόματα ευκλεή

και τόσους άθλους, μόνη..."

 

"...Τ'αγιοκέρια τρέμουν τώρα στο Φανάρι.

Στη Σουμελά, στο Λάτρος, σ'όλη τη Μικρασία,

έθαψαν στα ερείπια της Παναγιάς τη χάρη.

Με ημιπληγία κοίτεται στο χάρτη η Λευκωσία.

Κι εμείς, φύλακες άγρυπνοι του ακραίου Ελληνισμού,

δουλεύουμε και ζούμε με τ'όνειρο του χθες,

πράκτορες σε γραφεία Τουρισμού,

παντού στη Γη, στα πέρατα της κάθε ηπείρου

αλλάζουμε δολάρια και μάρκα με δραχμές,

πάντα περήφανοι γιατί,

μόνο σε μας ανήκει ο κόσμος του Ομήρου..."

Σοφία Κολοτούρου για το www.elogos.gr