Καλώς ορίσατε στις ομάδες συζητήσεων Elogos.gr.

Η περιήγησή σας θα γίνει ακόμη πιο ευχάριστη και αποδοτική με την Login σας στις ομάδες συζητήσεων. Η δημιουργία νέου λογαριασμού είναι προαιρετική και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν. | Εγγραφή | Συνήθεις ερωτήσεις  

    Elogos.gr
  Περιοδικό & Πύλη για την Ποίηση και την Πεζογραφία
Αναζήτηση    

Ο χιμπατζής ζωγράφος που θαύμαζε ο Nταλί
Ξεκίνησε από: toutios   Ημερομηνία έναρξης: 11-08-2005 16:08   Απαντήσεις: 0

Print Search « Προηγούμενη
  11-08-2005, 16:08
toutios δεν είναι συνδεδεμένος. Τελευταία συμμετοχή: 11/19/2005 8:23:18 PM toutiosΟι δημοφιλέστερες 10 δημοσιεύσεις
Συνδέθηκε: 21-02-2005
Thessaloniki
Δημοσιεύσεις: 37
Ο χιμπατζής ζωγράφος που θαύμαζε ο Nταλί
Reply Quote

20.000 EYPΩ ΓIA TPEIΣ ΠINAKEΣ TΟY ΣE ΔHMΟΠPAΣIA

Ο χιμπατζής ζωγράφος που θαύμαζε ο Nταλί

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ


Ένας χιμπατζής έκανε πολλούς κριτικούς τέχνης να σκεφθούν να... σκίσουν τα διπλώματά τους. Τρεις πίνακες ζωγραφικής του χιμπατζή Κόνγκο πουλήθηκαν πρόσφατα σε πλειστηριασμό έργων τέχνης στο Λονδίνο πάνω από 20.000 ευρώ, δικαιώνοντας όσους έλεγαν με αρκετή δόση ειρωνείας πως ένας χιμπατζής μπορεί να ζωγραφίσει καλύτερα από αρκετούς σύγχρονους επιφανείς καλλιτέχνες.

Στη δημοπρασία του οίκου Bonhams εκτέθηκαν και έργα των Τζέικ και Ντίνο Τσάπμαν, όπως και του Άντι Γουόρχολ, αλλά προς έκπληξη πολλών οι πίνακες του Κόνγκο «χτύπησαν» υψηλότερες τιμές.

Για τα τρία αφηρημένης τέχνης έργα του Κόνγκο - φιλοτεχνημένα το 1957 - οι εκτιμήσεις αρχικώς ανέφεραν πως θα έφθαναν τα περίπου 1.150 ευρώ, αλλά οι ειδικοί υποχρεώθηκαν να διαφοροποιήσουν προς τα πάνω τα προγνωστικά τους. Ο νέος κάτοχος των έργων του χιμπατζή, ο Καλιφορνέζος Χάουαρντ Χονγκ, στέλεχος επιχείρησης τηλεπικοινωνιών, πέρασε στιγμές αγωνίας κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού. «Έβλεπα διαρκώς να ανεβαίνει η τιμή τους και φοβήθηκα μήπως τα έπαιρνε άλλος, τόσο που τηλεφώνησα σε φίλους για να εξασφαλίσω πως σε δεδομένη στιγμή θα μπορούσαν να μου δανείσουν χρήματα. Οι ζωγραφιές του Κόνγκο είναι εντυπωσιακές. Θυμίζουν πρώιμα έργα του Καντίνσκι», έλεγε ο Χονγκ. Και πλέον συγκαταλέγεται στη λίστα κατόχων έργων του Κόνγκο, μεταξύ των οποίων και οι διάσημοι ζωγράφοι Μιρό, Πικάσο, αλλά και ο δούκας του Εδιμβούργου.

Τον Κόνγκο ανακάλυψε ο μελετητής συμπεριφοράς ζώων, καθηγητής Ντέσμοντ Μόρις, διακρίνοντας πως είχε καλλιτεχνική φλέβα. Στη δεκαετία του '50 ο Κόνγκο ζωγράφισε κάπου 400 έργα. Ο δόκτωρ παρατηρώντας τον χιμπατζή διαπίστωσε πως οι πίθηκοι αντιλαμβάνονται τα βασικά στοιχεία που ώθησαν τον άνθρωπο να δημιουργεί τέχνη. Έλεγε μάλιστα πως ήταν ασυνήθιστη περίπτωση διότι νοιαζόταν για τα έργα του. «Έργα άλλων ζώων είχαν προκύψει από σύμπτωση, κατά τύχη. Με τον Κόνγκο δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Αν προσπαθούσες να τον διακόψεις νευρίαζε. Είχα προσπαθήσει να τον κάνω να συνεχίσει έργο που μόλις είχε ολοκληρώσει. Του έδωσα ένα πινέλο, αλλά εκείνος καθόταν και με κοίταζε. Διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Νταλί, αντιλαμβάνονταν την τέχνη του. Ο Ισπανός ζωγράφος μάλιστα είχε πει πως "τα έργα του χιμπατζή είναι απροσδόκητα ανθρώπινα, όπως τα έργα του Τζάκσον Πόλοκ είναι απολύτως ζωώδη"».


Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από "ΤΑ ΝΕΑ", στη διεύθυνση http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18311&m=P48&aa=1


-Αστέριος Τούτιος (κανονικά δε μιλάω πολύ)
IP Διεύθυνση: Συνδεδεμένος   Αναφορά 
Post
Elogos.gr » Άλλες Τέχνες » Εικαστικά » Ο χιμπατζής ζωγράφος που θαύμαζε ο Nταλί

Με την υποστήριξη Community Server