Καλώς ορίσατε στις ομάδες συζητήσεων Elogos.gr.

Η περιήγησή σας θα γίνει ακόμη πιο ευχάριστη και αποδοτική με την Login σας στις ομάδες συζητήσεων. Η δημιουργία νέου λογαριασμού είναι προαιρετική και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν. | Εγγραφή | Συνήθεις ερωτήσεις  

    Elogos.gr
  Περιοδικό & Πύλη για την Ποίηση και την Πεζογραφία
Αναζήτηση    

Ηλικία και συγγραφική ωριμότητα
Ξεκίνησε από: toutios   Ημερομηνία έναρξης: 20-12-2005 16:16   Απαντήσεις: 0

Print Search « Προηγούμενη
  20-12-2005, 16:16
toutios δεν είναι συνδεδεμένος. Τελευταία συμμετοχή: 11/19/2005 8:23:18 PM toutiosΟι δημοφιλέστερες 10 δημοσιεύσεις
Συνδέθηκε: 21-02-2005
Thessaloniki
Δημοσιεύσεις: 38
Ηλικία και συγγραφική ωριμότητα
Reply Quote
Πρόσφατα έπαιξα ένα μικρό ρόλο "επιμελητή" (σε πάρα πολλά εισαγωγικά) μιας ποιητικής ανθολογίας που αναφερόταν σε "νέους" ποιητές. Μια από τις "αρμοδιότητές" μου ήταν να "κρίνω" τα ποιήματα τα οποία είχα στα χέρια μου. Πριν λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μου η τελική, έκτυπη, μορφή αυτής της συλλογής.

Υπήρχαν κάποιοι συγγραφείς για τους οποίους είχα σκεφτεί: "Ωραία. Δεν τρελαίνομαι, αλλά είναι νέοι και τους αξίζει μια ευκαιρία. Γράφουν όπως ίσως έγραφα εγώ πριν πέντε-δέκα χρόνια (είμαι 29 χρονών), έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Μπορεί στο μέλλον να γράψουν κάτι σημαντικό και η παρουσία τους σε μια τέτοια συλλογή θα είναι κίνητρο για να συνεχίσουν να γράφουν". Κάτι τέτοιο λίγο πολύ...

Στο βιβλίο υπήρχαν στο τέλος και τα βιογραφικά. Εκεί ανακάλυψα ότι οι παραπάνω συγγραφείς έπαιζαν σε ηλικίες της τάξης των 35-45 χρονών. Έφαγα ήττα. Δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα εσείς θα μου πείτε.

Εντάξει, δεν πρέπει να ποσοτικοποιούμε τα πράγματα, η ηλικία μας είναι η ηλικία της ψυχής μας, και της καρδιάς μας (και των μυαλών μας;) και τα λοιπά και τα λοιπά, αλλά, ρε παιδιά, πάντα είχα την εντύπωση ότι κάπου εκεί στα τριάντα τριαντακάτι, ο σωστός ο άνθρωπος πρέπει να έχει κατασταλάξει σε πέντε δέκα πράγματα. Δε λέω να σταματήσει να ψάχνεται, αυτό δεν πρέπει να σταματά ποτέ, αλλά όταν κάνει κάτι προκειμένου να το επικοινωνήσει προς τα έξω, να ενσωματώνει σε αυτό μια ευθύνη και μια βαρύτητα με βάση την εμπειρία του και τα χρόνια που τελικά κουβαλά στην πλάτη του. Μια σοβαρότητα. Οτιδήποτε άλλο μου μυρίζει λίγο παλιμπαιδισμό.

Είναι πολύ πιθανό να έχω άδικο αλλά αυτό νιώθω.


-Αστέριος Τούτιος (κανονικά δε μιλάω πολύ)
IP Διεύθυνση: Συνδεδεμένος   Αναφορά 
Post
Elogos.gr » Γραφή » Περί Λογοτεχνία... » Ηλικία και συγγραφική ωριμότητα

Με την υποστήριξη Community Server