Η γέννηση του δικαιώματος: Ο δημιουργός ενός λογοτεχνικού -όπως και κάθε καλλιτεχνικού- έργου, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του έργου γίνεται αυτομάτως φορέας των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτό, αποκτά τα πνευματικά δικαιώματα. Το έργο ανήκει στον συγγραφέα, ο οποίος κατά την κρίση του μπορεί να το πουλήσει, να το καταστρέψει, να το χαρίσει κ.λ.π.

    Κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας: Τη στιγμή της δημιουργίας συνήθως μόνο ο συγγραφέας γνωρίζει ότι το έργο είναι δικό του δημιούργημα. Προκειμένου λοιπόν να γίνει αδιαμφισβήτητη η πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα στο έργο του, αυτός θα πρέπει να το κατοχυρώσει, ώστε να είναι και τυπικά αποδεδειγμένα αυτός ο δημιουργός.

    Επίσημοι τρόποι κατοχύρωσης: Κατοχύρωση μέσω της σχετικής υπηρεσίας που στεγάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη (βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά μπορεί να γίνει και με αλληλογραφία)

    Συμβουλή: Αν ξεκινήσετε μια διαδικασία κατοχύρωσης, καταθέστε ό,τι έχετε γράψει μέχρι σήμερα, τα πάντα, έστω και αν είναι ανομοιογενή. Το κόστος σε χρόνο και χρήμα είναι τα ίδια αν κατοχυρώσετε ένα διήγημα ή είκοσι (λέμε τώρα) μυθιστορήματα.